Za naučne projekte 800 miliona evra

Bez autora
May 23 2010

Srbija će u narednih pet godina kroz naučne projekte u nauku i tehnološki razvoj uložiti 800 miliona evra. To su sredstva koja će biti uložena narednih godina da bi Srbija bolje živela i da bi naši naučnici bolje radili.Jasni su prioriteti u sedam oblasti od biomedicine, preko informacionoih tennologija do energetike i privrede. Potpisan je i akt o izboru vrednovanju i finansiranju projekta za koje je se raspisuje javni poziv. Ulaganje u nauku i obrazovanje imperativ je za Srbiju i investicija u ekonomiju i budućnost zemlje.

Za naučne projekte 800 miliona evraSrbija će u narednih pet godina kroz naučne projekte u nauku i tehnološki razvoj uložiti 800 miliona evra, izjavio je danas ministar nauke i tehnološkog razvoja Božidar Đelić.

"To su sredstva koja će biti uložena narednih godina da bi Srbija bolje živela i da bi naši naučnici bolje radili. Imamo jasne prioritete u sedam oblasti od biomedicine, preko informacionoih tennologija do energetike i privrede", kazao je Đelić na skupu "Naučna zajednica za budućnost Srbije" u Sava centru.

Na skupu koji je otvorio predsednik Srbije Boris Tadić, potpisan je akt o izboru vrednovanju i finansiranju projekta za koje je se raspisuje javni poziv.

"Ulaganje u nauku i obrazovanje imperativ je za Srbiju i investicija u ekonomiju i budućnost zemlje", ocenio je Tadić obraćajući se okupljenima.

Kako je naglasio, Srbija mora da sagleda svoj ljudski kapacitet i da iskoristi svoje resurse.

"Svako društvo ima obavezu da investira u one ljudske resurse koji mogu da ubrzaju razvoj. Imamo veliki kapacitet među naučnicima, ali da bismo očekivali više moramo investirati u njih", kazao je Tadić.

Srbija, kako je naveo ima ograničene ekonomske resurse, stoga je obaveza da nauku i obrazovanje.

Šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer kazao je da će istraživanja i inovacije biti od suštinske važnosti u izazvovima koji su pred Evropom.

"Budućnost Evropske unije i Srbije moraće da bude zasnovana na znanju", kazao je Dežer i naveo da je to ključno za podizanje konkurentnosti i standarda građana zbog čega se u oblast nauke mora ulagati.

Na skupu u Sava centru učestvuje više od 3.500 naučnika, istraživača i privrednika.

Među učesnicima su premijer Srbije Mirko Cvetković sa ministrima, predstavnici EU i diplomatskog kora, SANU i uvinerziteta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik